Skip to main content

A poc a poc i igual que ha ocorregut amb altres productes com el vi o l’oli d’oliva, la cultura del bon pa es va instaurant entre els consumidors. El públic ha recuperat la voluntat de gaudir del pa, un aliment mil·lenari, com alguna cosa més que un complement en la taula. Alguna cosa que Jaime Bou, S.A. porta lligat a la seva filosofia des que va obrir Jaime i Juan Bou Costa la seva primera botiga en 1957.

Avui, BOU s’ha convertit en un sinònim de pa de qualitat gràcies a una filosofia basada a mantenir l’essència de l’ofici i de l’elaboració artesanal. Josep Bou explica que “sempre hem procurat fer un pa de qualitat que pogués arribar a tothom. Per això el nostre públic és fidel i acudeix a les nostres botigues per a comprar-lo”.

Procediment artesanal

El secret de l’èxit de BOU radica en la seva manera d’elaborar el pa. L’empresa va ser pionera a Espanya en l’ús de la fermentació controlada en fred en els seus processos de fabricació. Fermentacions, a més, que són llargues i poden aconseguir les 24 o 48 hores per a aconseguir un pa de bona textura, magnífic sabor i un ph controlat que impedeixi augmentar l’acidesa. “En el fons –ens compta Josep Bou– per a fer un bon pa cal comptar amb bones matèries primeres, però tan important com això és el procés d’elaboració. Aquí és on entra en joc la mà de l’artesà. A Bou som forners d’ofici, controlem tots els processos un a un i aconseguim arribar allà on no ho fa la maquinària”.

La pregunta que sorgeix llavors és clara: el pa industrial és dolent? Josep Bou la respon amb contundència: “El pa industrial alimenta com l’artesanal i és una font d’hidrats de carboni perfectament vàlida. Tanmateix, no estem parlant sol d’això, sinó del plaer de gaudir d’un sabor, aroma, textura única i més saludable. I aquí és on el pa artesanal no té rival”.

Pa d’autor i pa a la carta

Al llarg de les seves més de 60 anys d’història, BOU ha anat evolucionant per a donar resposta a les necessitats del mercat. I aquest esforç s’ha traduït tant en diverses referències i formats de pa com en el desenvolupament del qual l’empresa denomina ‘pa d’autor’. “Hem creat pans com el pa de Poble, el de set llavors, el pa Dalí o el pa Les Corts, entre altres, que amb el temps s’ha convertit en el pa característic d’aquest barri barceloní. Es tracta d’un pa elaborat amb blat sencer, pipes de carabassa i nous de Califòrnia que ha tingut molt bon acolliment”, sosté Josep Bou.

A més, la vocació de servei al client ha fet que BOU ofereix al públic la possibilitat de preparar productes a la carta. “Amb freqüència acudeixen clients a les nostres botigues sol·licitant pans de formats especials per a esdeveniments, restauració o festes familiars. Nosaltres disposem de l’estructura necessària per a donar resposta a aquesta necessitat i preparar-los de manera artesanal el pa que precisen”, afegeix la directora de l’empresa Maria Moya.

Innovació

Ni el pa d’autor ni el pa a la carta serien possibles sense la decidida aposta de BOU per la innovació. Així, l’empresa continua investigant nous ingredients i fórmules per a ampliar la seva carta. “Jo sóc l’administrador de l’empresa, però abans de res sóc forner d’ofici. Per això diàriament em poso la bata i converteixo part del nostre obrador en un laboratori de proves on estudio noves fórmules analitzant i barrejant diferents tipus de farines i ingredients per a obtenir una cosa nova que oferir als nostres clients”, afirma Josep Bou. Una actuació que és igualment aplicable a la brioixeria que elabora l’empresa, que va bandejar fa molts anys l’ús dels greixos trans i els greixos hidrogenats de les seves receptes perquè “ni són recomanables ni té sentit emprar-les en procediments manuals”, afegeix. Avui, en les fleques BOU podem trobar més de 90 tipus diferents de pa, 125 de brioixeria i 55 de pastisseria.

Perspectives

De cara al futur, la direcció de BOU aposta per mantenir vigent la filosofia que li ha portat a convertir-se en un referent a Barcelona, considerada la capital espanyola del pa. Per aquesta raó, l’empresa continuarà oferint al públic pa de qualitat, artesà i amb sabor. I ho farà a través de les seves fleques de barri, un reducte on el tracte personal al client i la vocació de servei sempre s’han mantingut intactes, “I tot això s’aconsegueix amb el treball i la professionalitat dels nostres empleats, com a màxim exponent de la nostra empresa” ens diu la seva directora Maria Moya.